nůž
Zdroj: Peter Chmielowiec / Shutterstock.com

Jednou ze základních věcí, bez které se v kuchyni při vaření neobejdete, je kvalitní nůž. Světoví šéfkuchaři říkají, že naprostým minimem jsou alespoň tři různě velké nože, velký kuchařský nůž se širokou čepelí, střední univerzální a malý vykrajovací nůž na jemnější práci. Při výběru nože se vyplatí věnovat pozornost nejen jeho čepeli, ale také rukojeti.

S „Japonskem“ do kuchyně

Pokud se trochu zajímáte o gastronomii, jistě jste již slyšeli pojem japonské nože, které se inspirují dlouhou tradicí a znalostmi předávanými z generace na generaci. Jsou totiž vyráběny podobným způsobem, jako japonští starověcí mistři vyráběli meče. V porovnání s klasickými kuchyňskými noži jsou japonské nože tenčí, pevnější a ostřejší, což z nich dělá skvělého pomocníka zejména při krájení nejrůznější zeleniny, masa, ryb i bylinek, na kostičky, nudličky či plátky. Pověstné japonské nože jsou navíc broušeny do jemnějšího úhlu, to s sebou přináší výhodu v podobě lehkého řezání, neboť na nůž nemusíte vyvíjet sílu. V neposlední řadě se tyto nože nemusí zdaleka brousit tak často jako nože, které má většina z nás doma.

Se „Švýcarskem“ do přírody

Zatímco královstvím japonských nožů je kuchyně, chcete-li vyrazit do přírody, je již téměř tradicí vzít si s sebou nůž švýcarský. Ten byl původně navržen pro vojáky, kterým měl pomoci přežít v nelehkých podmínkách. Z této filozofie exkluzivní švýcarské nože vycházejí dodnes a jejich základním znakem je tak multifunkčnost. Obvyklou součástí švýcarských kapesních nožů tak jsou kromě různě velkých čepelí také pinzeta, párátko, pilka, šroubovák, otvírák na lahve a na konzervy či vývrtka. Výhodou je, že i přes svou multifunkčnost, nejsou švýcarské nože nikterak těžké či široké. Samozřejmostí je také pevnost, odolnost a ostrost jednotlivých nástrojů. Jednu věc mají tedy švýcarské a japonské nože společnou, oba jsou symbolem kvality.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 70 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentáře

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno